HESI MATH
1. A nurse is reviewing the daily intake and output (I&O) of a patient consuming a clear diet. The drainage bag denotes a total of 1,500 mL f

... [Show More] or the past 24 hours. The total intake is: 3 6oz cups of coffee 1 16-oz serving of clear soup 2 pints of water consumed throughout the day How much is the deficit in milliliters? 480 mL
2. A nurse works in the military hospital from 1300 to 2000. How many hours does this nurse work?
A. 8 hours
B. 11 hours
C. 7 hours
D. 12 hours
3. What temperature in Celsius is 98.6 degrees Fahrenheit? (Enter numeric value only) 37 Celsius
4. A newborn weights 3,459 grams. There are 453.59 grams per pound. What is the infant's weight in pounds and ounces?
A. 7lbs 10oz.
B. 10lbs 7oz.
C. 13lbs 3 oz.
D. 3 lbs 13 oz.
5. What kind of number system is commonly used in the United States?
A. Tertiary
B. Decimal
C. Napoleonic
D. Binary
6. A women received a bottle of perfume as a present. The bottle contains 3/4 oz of perfume. How many milliliters is this? (Enter numeric value only.) 22.5 mL
7. The metric system of measurement was developed in France during Napoleon's reign. It is based on what multiplication factor?
A. The length of Napoleon’s forearm
B. 2
C.10
D. Atomic weight of helium
8. How many meters are in 2 kilometers? (Enter numeric value only.) 2000 meters 1meter = 1000 kilometers 2x1000= 2000
9. How many kilograms are in 2000 grams? (Enter numeric value only.) 2 kilograms Kg g mg (move 3 times to the right or left)
(L) to (s) ex: 2000=2 or 2=2000
10. To convert pounds to kilograms, what factor is used? 2.2
1 pound = 2.2 kilogram
10. A teacher's aide is preparing a snack for the class. In order to prepare the powdered drink, the aide must convert the directions to metric. The directions say, "Dilute contents of package in 3 quarts of water." The aide has a measuring device marked in liters. How many liters of water should be used? (Enter numeric value only. If rounding is required, round to the nearest tenth.)
Version 1 - HESI
Convert 5 3/4 to a decimal. Round to the nearest tenth. 4 x 5+4
4
¿ 23 5.75 round ¿ the nearest tenth5.8
4
5.75
5.7
6
5.8
A warehouse worker ships 9 boxes each day. Every box must contain 3 shipping labels. How many shipping labels does the worker need each day? 9 x 3 = 27
7
3
27
24
2.5:150 ::20:x= 2.5 =20 =20 x 150=3000 ÷ 2.5=1200
150 x
X=3000
X=1000 X=1500 X=1200
What is 80% of 55? .80 x 55 = 44
45
44
40
39
3.44 divided by 0.6= 3.44 ÷ 0.6=5.73
11.41
5.73
2.33
0.57
Solve if x=11. x+44/2x = 11 + 44 ÷ 2 (11 )→ 11+ 44 ÷ 22→ 11+2=13
33
2.5
13
55/22
4 7/8 divided by 1 1/6= 8 x 4 +7 ÷ 6 x 1+1 → 39 ÷ 7 → 39 x 6 → 39 x 3 = 117 →117 ÷ 28=4 5
4& 6/8
4& 7/8
5& 8/14
4 & 5/28
8 6 8 6
8 7 4 7 28 28
Add. 6 3/4 + 8 1/6= 4 x 6+3 +
4
6 x 8+1 → 27 + 49 → 27 x 6 + 49 x 4 → 162 + 196 → 358 → 358÷ 24=14 22 →reduce 14 11
6 4 6
14 & 11/12
12& 3/24
4 x 6
6 x 4
24 24 24
24 12
35/6
14& 2/5
Solve for x. x/250=3/500 = x
250
= 3 = 3 x 250=750 ÷ 500=1.5
500
1.5
25.5
1500
2.5
A dice is rolled. What is the probability of getting 5? 1 = x
=1 x 100=100 ÷ 6=16.6 %
50%
20%
16.6%
83.3%
6 100
Convert to metric: 7 gram = x mg = (large – move decimal 3x to the right) Km
→m→mm→mcm ( small )∨g→L→m ¿ 7 g = 7.0 move 3x to the left 7,000mg 0.007mg
7,000 mg
0.0007mg
700mg
Sally eats 3/5 of her lunch. John eats 75%. Who ate more? Sally - 3 ÷ 5=0.6∧John−.75
John Sally
1 + 3 → 1 x 2 + 3 → 2 3 5
Add 1/4 + 3/8. = 4 8
4/12
1/3
5/8
1/2
4 x 2 8
8 + 8 = 8
How many ounces in 8 1/4 pints? 1 pint = 16oz 4 x 8+1 → 33 x 16 = 528 →528 ÷ 4=132
4 4 4
128 oz
2.25 oz 132oz 136oz
Subtract 5/6 - 3/4. 5 − 3 → 5 x 2 − 3 x 3 → 10 − 9 = 1
1
1/12
2/24
1/2
6 4 6 x 2
1 2
4 x 3
2 x 10
12
1 x 5
12 12
2 x 6 20 5
12 37 7
Add 2/3 + 1/6 + 2/5.
1/3
2/5
1 & 7/30
1 & 1/15
+ 6 + 5 →
3 x 10
+ 6 x 5 +
5 x 6
→ 30
+ 30 +
30 = 30
→ 37 ÷30=1 30
A farmers productions statistics finds that it takes 2 chickens to produce 6 eggs in 24 hours. How many chickens will be needed to produce 24 eggs in 24 hours?
2 = x
→ 2 x 24=48 ÷ 6=8 chickens
6 24
3 chickens
8 chickens
12 chickens
4 chickens
Subtract 28 3/4 - 5 5/6. 4 x 28+3 -
4
6 x 5+5 → 115 − 35 → 115 x 6 − 35 x 4 → 690 − 140 = 550 → 550÷ 24=22 22 reduce 22 11
6 4 6
23 & ½
4 x 6
6 x 4
24 24 24
24 12
22
22 & 11/12
34 & 1/12
Add 7/8 + 9/10 + 6/5 as mixed.
7 + 9 + 6 → 7 x 5 + 9 x 4 + 6 x 8 → 35 + 36 + 48 = 119 →119 ÷ 40=2 39
8 10 5 8 x 5 10 x 4 5 x 8 40 40 40 40 40
3 & 39/40
22/23
2& 39/40
3 & 22/23
A mother changes her baby 6 times a day. How many diapers will be needed in a year? 6 x 365 = 2190
2160 diapers
2100 diapers
2190 diapers
6000 diapers
8 x 2+5 − 7 → 21 7 14 7
=1 3
Subtract 2 5/8 - 7/8 and reduce. 8
1&5/8
1&1/4
1&6/8
1 & 3/4
8 8 − 8 = 8 → 4 → 7÷ 4 4
A dice is rolled, what's the probability of an odd number?
1 = x →1 x 3=3÷ 6=0.5 x 100 % → 50 %
6 3
50%
75%
16.7%
33%
8 9 288
32 divided by 8/9. 32 ÷ 9 →32 x 8 =
8 → 288 ÷ 8=36
36
4&1/9
28&4/9
4
40.3 divided by 4.8. 0.84
0.084
8.4
84
Ratio and proportion 0.1:10::x:400 = 0.1 = x
→ 0.1 x 400=40 ÷ 10=4
10 400
25
5
50
4
*A cake provides 24 servings. How many cakes do you need for a class of 70 and staff of 3?
70+3=73 → 1cake=¿24 → 2cakes =48 →3 cakes=72→ 4 cakes=96
4
2
3
5
A female ran a 24 mile course. Her first 6 miles she ran in 1 hour. The second set of 6 miles in 1.2 hours. The third set of 6 miles in 1.5 hours. The fourth set of 6 miles in 1.6 hours.
How did long did it take her to complete the course? 1 + 1.2 + 1.5 + 1.6 = 5.3 hours
5.3 hours
5.4 hours 4 hours
5 hours
What is 54% of $789.56= .54 x 789.56 = $426.36
$426.37
$363.20
$426.36
$526.38
1/9 divided by 2/3 = 1/6
3/18
1/3
2/3
1 2 1
9 3 → 9
x 3 → 1
2 3
x 1= 1
2 6
How many liters in 300 milliliters? L to mL move the decimal 3x to the left ( 300mL = 0.3liters)
0.3 liters 3 liters
0.03 liters
3.30 liters
Ratio and proportion 18:x::10:300 = 540
16.6
180
30
12− 4
5 x 7+ 4
39 5
39 60 39 21 1
Subtract 12 - 7 4/5. =
5&1/5
4&4/5
5&4/5
4 & 1/5
7 5 → 12−
5 → 12− 5 → 12 x 5 − 5 = 5 − 5 = 5 =4 5
Find x. 120:x::40:0.5 = 120 = 40 →120 x 0.5=60 ÷ 40=1.5
x 0.5
16
0.167
60
1.5
5 & 3/4 divided by 1/2 reduce. 5&1/2
2&3/8
11 & ½
18
4 x 5+ x 3 1
4 ÷ 2 →
23 2
4 x 1 →
23 1 23 1
2 x 1 = 2 → 23 ÷2=11 2
Ratio and proportion 1.2:x::14:42= 1.2= 14 =1.2 x 42=50.4 ÷ 14=3.6
0.6
3.6
1.2
2.4
Find x 40:5=60:x = 40 = 60
x 42
→5 x 60 = 300 ÷ 40=7.5
5 x
7.5
1.5
12
Ratio and proportion 15:2000::x:200 = 15 = x
→15 x 200=¿3000 ÷ 2000=1.5
1.5
7,777
0.15
2000
200
If quotient is 4, and 12 is the dividend, what is the divisor? ? x 4=12
X 4
3
12
Subtract 7 7/10 - 3 4/5 =
10 x 7+7 − 5 x 3+ 4 → 77 − 19 → 77 − 19 x 2 → 77 − 38 = 39 → 39 ÷10=3 9
10 5
4&1/10
11&5/10
4&3/5
3 & 9/10
10 5
10 5 x 2
10 10 10 10
Change 0.26 to a fraction = 26 → 26 ÷ 2 = 13
7/8
13/50
26/100
2 6/10
100
100 ÷ 2 50
Multiply 4/9 x 1 4/5 x 2/5 = 4 x 1 4
9 5
8/25
1 & 10/19
7/16
1 & 32/45
x 2 → 4
5 9
x 5 x 1+ 4 5
x 2 → 4 9
5 9 5
x 2 → 4 x 1
5 5
x 2 = 8
5 25
2 + 4 → 2 x 3 + 4 → 6 4
10 →10 ÷ 9=1 1
Add 2/3 + 4/9 = 3 9
8/15
9/9=1
6/12=1/2
10/9 = 1 & 1/9
3 x 3 9
9 + 9 = 9 9
Compare 0.045 is to 0.054 = Less than
Equal
Less than or equal Greater than
Change 0.025 to a ratio= 25 → 25 ÷ 25 = 1
1:40
4:1
400:1
25:100
1000
1000 ÷ 25 40
Change 0.004 to a ratio= 4 → 4 ÷ 4 = 1
1:125
2:500
1:250
4:1000
1000
1000 ÷ 4
250
Largest? 3 =0.375, 3 =0.33, 3 =0.5 , 3 =0.428
8
3/8
3/9
3/6
3/7
9 6 7
Subtract 3/5 - 2/7 = 3 − 2 → 3 x 7 − 2 x 5 → 21 − 10 = 11
½ 3/35
-1/2 11/35
5 7 5 x 7
7 x 5
35 35 35
Covert 1/5 to a decimal. 1 ÷ 5=0.2
0.5
1.5
0.15
0.2
Largest?
0.6
0.0688
0.667
0.68
A man is reading. He reads two chapters a day. How long will it take if there are 6 pages per chapter and 798 pages total? 2x6=12 12x 66.5 = 798 pages
133
399
75 ½
66 1/2
0.9 divided 3 = 3
30
0.3
0.9
Subtract 12.02 - 9.99=
7.97
2.21
2.03
3.17
Covert 2100 to standard = 9:00 PM
2:00AM
2:00PM
12:00PM
*A label states 1 mil contains 500 mg. How many mils if there are 1.5 grams? 2
5
9
3
A mother is planning a birthday part. She will give each child 15 balloons. There are 50 balloons per packet. How many packets does the mother need if there will be 16 children? 15x 16=240 ÷ 50=4.8 round ¿ 5
5
6
17
50
Version 2 – HESI
Farmer Juan has 14 acres. There is an average yield of 17460 eggs per acre. The profit per egg is $1.65. What profit should farmer Juan expect for 14 acres? 14 x 17460 x $1.65 =
$403326
$403326
$148145.45
$244440
$2057.79
Which is the highest? 0.077, 0.777, 0.08, 0.87
0.87
*A truck driver left his house Tuesday at 10:00 AM and arrived at his destination Wednesday at 6:00 PM. He stopped twice for 30 minutes each time to get gas and food. He also stopped for a 4 hour nap on Wednesday. How long did he drive for? Tues 10AM to Wed. 10AM = 24hr →Wed 10 AM ¿ 6 PM =8 hrs → 2 x 30hrs – 1hrs for gas and 4 hrs nap=5hrs (24 +8 – 1 – 4 = 27 hours)
28 hours
32 hours
27 hours
15 hours
Mr. Parker owns 150 shares of stock in Stark Industries and receives $180.00 per year in dividends. How much does Mr. Rogers receive for an annual dividend if he owns 400 shares of the same company? 400x180=72000÷ 150=480
480
500
450
72000
Ratio and proportion: 0.1:10:: x:400 5
4
25
50
A marathon runner is training for her next race. On her weekly weekend run she complete
21.4 miles and burns 2276 calories. What is her rate of calories burned per mile? Round to the nearest tenth. 2276÷ 21.4=106.35round ¿ the nearest tenth=106.4
106.3
106.4
106.355
106.36
An artist sells paintings at $5.50 per painting. She has 7 stands in town. She pays $35 per stand. What was her profit if she sold an average of 11 paintings per stand? $35 x 7 = $245 for the stands → 11 x 7=77 total of paintings → 77 x 5.50=$ 423.50 total paintings sold →
$423.50 - $245 = $178.50
$245
$178.50
$175
$423.50
Solve if y = 3. 4y + 21/y 23/3
7.7
19
11
Farmer Juan finds that it takes 2 chickens to produce 6 eggs in 24 hours. How many chickens will he need to produce 24 eggs in 24 hours?
48
18
8
6
Divide: 4 2/3 ÷ 2 3/4 = 1 23/33
2 8/9
3 2 1/3
4 2 ¾
How many liters in 35 milliliters? 3.5
0.35
0.035
350
How many ounces in 3 5/8 quarts? 1quart =32 ounces
32
116
96
928/8
75 ÷ 2.2 Round to the nearest tenth. 34.1
34.09
35
34
How many inches in 3.5 yards? 36x3.5=126 1 yd = 3ft 1 ft = 12in. 1 yd = 36in. 126
A marathon runner is training for her next race. On her weekly weekend run she complete
21.4 miles and burns 2276 calories. What is her rate of calories burned per mile? Round to the nearest tenth. 2276 ÷ 21.4=106.35→ round ¿ the nearest tenth 106.4
106.4
106.36
106.3
106.355
If Kevin can wash 30 cars in 15 minutes. How many minutes will it take him to wash 100 cars? 30 cars = 100 cars →1500 ÷ 30=50 mins
15 mins
45
50
30
55
x mins
If Kennedy can plant 50 flowers in 20 minutes. How many minutes will it take her to plant
80 flowers? 20 mins
50 flowers
= x mins →20 x 80=1600 ÷ 50=32 80 flowers
35
1600
32
40
1 1 4 x 5+1
2 x 3+1
21 7
147 3
Multiply: 5 1/4 × 3 1/2 = 5 4 ×3 2 = 4 x
15 ½
16 ¾
18 3/8
18 ¾
2 = 4 x 2 =
8 (8 ÷ 147=18 8 )
What is 54% of $789.56? 0.54 ÷ $789.56 = $426.36
$4636.24
$355.30
$426.36
$355530.20
How many milligrams are in 3.4 grams? 3.4 x 1000 = 3400
SLD ÷1000 LSM x 1000
Large (move 3 times to the right) or Small (move 3 times to the left) Kilo Metric milli micro
Km meter mm mcm
KL Liter mL mcL
Kg gram mg mcg
340
3400
34000
34
How many ounces in 1 pound? 1 pound = 16 oz
8
2.2
1000
16
Multiply: 3/4 × 1/3 = 1/4
How many ounces in 7 3/8 quarts? 8 x 7+3 = 59 → 59 ÷ 8=7.375 x 32=236
8 8
1 quart = 32 ounce
32
128
236
320
A patient intake is 2 liters of IV and 5 pints of water. How many milliliters the patient intake?
Kilo L → mL mcL
( 1 pint = 2cup → 1cup=8 oz →1 pint=16 oz →1 oz=30 mL→ 1 pint =480 mL)
2L _2000 mL and 5pt _2400 mL then you add both 2000 + 2400= 4400mL
7
2480
4400
2400
A train takes 1.5 hours at a constant speed of 65 mph to arrive at the destination. How many miles did the train travel?
100
97.5
43.3
95
Change 0.2 to a fraction. 2 = 1
10 5
2/10
1/50
2/100
1/5
Which fraction is larger 3/8 or 1/3? 3 ÷ 8 = 0.375 or 1 ÷ 3 = 0.333 1/3
3/8
Add: 1/3 + 2/6 + ½ 1 1/3
1 1/6
1 2/12
5/6
What is 80% of 55?
40
45
39
44
Solve. 8/x = x/2 6
16
4
14
A mother is planning a birthday party or her 5 year old daughter. She will give 5 cookies to each child she invites. There are 8 children invited to the party. Every cookie contains 9 chocolate chips. A bag contains 50 chocolate chips. How many bags will mom have to buy? Round to the nearest whole number. 8 x 5 = 40 (40 x 9 = 360 ÷ 50=¿7.2 → 8
1
7
7.2
8
Solve for x. 2.5:150 :: 20:x 500
1200
250
1500
How many ounces in 2.5 gallons? 1 gallon = 128 oz
250
80
320
40
1 L = mL
1000
A cake provides 24 servings. How many cakes for a class of 70 and a staff of 3? 3.04
3
2
4
Subtract: 2 1/5 - 3/4 = 2 2/5
9/20
1 9/20
2 1/20
How many kg in 75 lb? Round to the nearest tenth. 0.03
34.1
34.09
34
Add: 7 1/4 + 5 3/5 = 12 7/10
12 11/20
12 17/20
13 3/10
Change 0.015 to a fraction. 3/20
15/100
15/1000
3/200
Divide: 60 ÷ 3/10 = 20/10
200
600/3
2
A farmer has 240 acres under cultivation at the cost of $188.99 per acre if he averages a yield of 60 bushel per acre, what profit is expected if the price per bushel is $5.67? 240 x 60 x $5.67 = $81648 gross and 240 x $188.99 = $45357.60 for rent →$ 81648−$ 45357.60=¿
$36290.40
1 gal = oz 182
128
16
120
On average, a baby needs 9 diapers each day. How many diapers does a baby need in a year?
2190
3240
2160
3285
How many ounces in 8 1/4 pints? 1 pint = 16oz
240
528
320
132
Add: 3 1/8 + 1 1/4 =
4¾
4 ½
4 3/8
5¼
Ratio and proportion: 3:10 :: 12:x = 120
30
40
36
Maya and Miguel are participating in a marathon to raise money for charity. Maya ran for 5 3/4 miles. Miguel ran 7 5/6 miles. How many miles did they run together?
12 8/10
12 4/5
13 7/12
12 7/12
A future nurse has an exam on Monday. She started studying Friday at 8:00 PM and stopped Sunday at 10:00 PM. She slept twice for 5 hours on Friday and Saturday. She also stopped four times for 1 hour each to take a break and eat. How long did she study for? Fri 8PM to Sun 10PM = 50hrs – 10hrs for sleeping – 4hrs for lunch = 36 hours
14 hours
50 hours
36 hours
12 hours
Change 0.02 to a ratio.
2:1000
1:50
2:100
1:5
Gary stored 3.5 gallons of water in his emergency kit. How many quarts did Gary store? 1 gallon = 4 quarts
16
15
14
28
A birthday balloon packet provides 50 balloons. How many packets does mom need to buy for her son if her son is inviting 100 friends? 100 + 1 = 101 ÷ 50=2.02 round ¿ whole number 3
2.04
3
4
2
Farmer Juan finds that it takes 2 chickens to produce 6 eggs. How many chickens will he need to produce 54 eggs?
15
16
18
6
A farmer finds 2 cows produces 135 burgers. How many cows does the farmer need if In-N- Out needs 1500 burgers?
2 cows = xcows →2 x 1500=3000 ÷135=22.22 (round ) 23 cows
135 burgers
23
22
22.2
22.22
1500 burgers
How many pounds in 48 ounces? 48 / 16 = 3
1 pound = 16 oz
3
6
4
8
Subtract: 6 1/2 - 2 2/3 = 4 1/6
3 1/3
3 5/6
3 2/3 [Show Less]